Creșterea puilor de carne sau rasă mixta în sistem gospodăresc

Achiziţia puilor

  • Va sfatuim ca procurarea puilor sa se faca de la furnizori de incredere, cu activitate in domeniu si recomandari iar sub nici o forma de la comercianti ambulanti;
  • Intrebati furnizorul despre hibridul comercializat;
  • Cele mai performante si mai raspandite rase de carne in momentul de fata in Europa sunt Ross 308 si Cobb 500;
  • Recomandam orientarea catre rasa Ross 308 care este de preferat in cazul furajarii in sistem gospodaresc datorita performantelor bune obtinute imbinate cu o crestere in greutate uniforma si fara probleme;
  • In cazul puilor de rasa mixta cel mai raspandit este asa numitul „kabir” cu rezultate mai mult decat satisfacatoare atat in ceea ce priveste carcasa la puiul de sacrificat cat si productia de oua la gaina adulta;

Pregătirea adăpostului

  • Va sfatuim ca procurarea puilor sa se faca de la furnizori de incredere, cu activitate in domeniu si recomandari iar sub nici o forma de la comercianti ambulanti;
  • Intrebati furnizorul despre hibridul comercializat;
  • Cele mai performante si mai raspandite rase de carne in momentul de fata in Europa sunt Ross 308 si Cobb 500;
  • Recomandam orientarea catre rasa Ross 308 care este de preferat in cazul furajarii in sistem gospodaresc datorita performantelor bune obtinute imbinate cu o crestere in greutate uniforma si fara probleme;
  • In cazul puilor de rasa mixta cel mai raspandit este asa numitul „kabir” cu rezultate mai mult decat satisfacatoare atat in ceea ce priveste carcasa la puiul de sacrificat cat si productia de oua la gaina adulta;

Lumina şi temperatura

  • Se asigură cu ajutorul becurilor. Durata luminii va fi de minim 23 ore/zi iar temperatura de 32°C în prima săptămână, scazand saptamanal cu 2°C. Recomandam folosirea becurilor infraroşii care furnizează lumina potrivită pentru pui şi totodată asigură şi căldura necesară;
  • La un bec infraroşu de 175-250 W se pot încălzi 50 de pui, chiar în cazul în care încăperea nu este încălzită. Dacă puii sunt răspândiţi uniform în spaţiul de creştere temperatura este normală. Atunci când puii stau adunaţi, temperatura este prea mică, iar dacă au ciocurile deschise, respiră des şi stau larg raspanditi temperatura este prea mare;

Furajarea şi adăparea

  • Hrănitorile şi adăpătorile se vor amplasa sub sursa de lumină pentru a favoriza găsirea şi consumul hranei. Programul de furajare va respecta urmatoarea schema: 0 – 3 săptămâni FURAJ PUI STARTER, Peste 3 săptămâni FURAJ PUI CRESTERE. De asemenea, oferim si CONCENTRAT PVM PUI CARNE, folosit in amestec cu cereale măcinate 1 parte CPVM +2 părţi cereale;
  • Cel putin in primele 3 săptămâni de viata recomandăm administrarea de acidifiant NUTRI-SURE Dw1 în apa de băut, produs natural cu rol antibiotic si stimulator de crestere util in prevenţia infecţiilor digestive şi pentru o mai buna asimilare a furajului;
  • Apa se asigură la discreţie, permanent proaspătă. Pentru a evita deteriorarea aşternutului şi udarea puilor vă recomandăm să folosiţi adăpători destinate puilor, comercializate în magazinele de furaje;

Tratamente şi recomandări

  • Densitatea recomandată este de 15 pui/mp (după vârsta de 3 săptămâni);
  • Se calculează 50 pui/hrănitor şi 50 pui/adăpătoare (modelele comercializate în magazine).
  • Puii de carne se vaccinează contra Pseudopestei aviare la 10 şi 21 zile şi împotriva Bursitei infecţioase la 14 zile;
  • NU creşteţi mai multe categorii de vârstă în acelaşi spaţiu;
  • În cazul apariţiei unor semne de boală adresaţi-vă imediat unui medic veterinar;
  • Urmăriţi dacă aţi asigurat condiţii bune de creştere la puii de carne, verificând parametrii de crestere din tabel:
Perioada de timp Temperatura Consum furaj/greutate pui
1-7 zile 30-32 °C 0.150Kg furaj/pui 115g
8-14 zile 27-29 °C 0.450Kg furaj/pui 300-400g
15-21 zile 25-27 °C 0.950Kg furaj/pui 600-700g
22-28 zile 23-25 °C 1.650Kg furaj/pui 900-1100g
29-35 zile 21-23 °C 2.500Kg furaj/pui 1300-1600g
Copyright@2018 Gelomin SRL